vrijdag 1 februari 2019

Escalante Utah USA 1

Escalante Utah.

Vanuit dit redelijk klein dorpje kan je heel veel mooie bestemmingen ontdekken.
De meeste ervan liggen aan de Hole in the rock road.
Dit is een onverharde weg van 50 mile waarvan normaal gesproken circa 10/15 mile ook met normaal vervoer te berijden is.
Dit limiteert de mogelijkheden maar nog altijd meer dan genoeg om enige dagen hier te verblijven.

Ik zal in dit blog de mogelijkheden met normaal vervoer hieronder gaan beschrijven.
In een volgend blog de andere bestemmingen die alleen met AWD of 4WD te doen zijn.

Overnachten in dit dorp kan in 2 grotere motels, Prospector Inn (waar wij diverse keren geweest zijn) of de Circle D inn. Daarnaast zijn er nog enkele B&B. Er zijn ook enkele goede restaurants.

Beginnen we eerst met een route over het asfalt. De higway 12 is een aaneenschakeling van mooie panorama's waar je de mogelijkheid hebt om op diverse plaatsen te stoppen en te genieten van de uitzichten.


De weg al volgend richting Boulder kom je bij de trailhead voor een 3 a 4 uur durende wandeling naar de Lower Calf Creek Fall.
Een mooie, middelzware door het zand, langs een beek die uiteindelijk leid naar de mooie waterval. Er is een klein strandje bij en er staat een boom waardoor je hier je waant op een of andere exotisch plekje.


Als je bij terugkomst nog fit bent en nog tijd hebt zou je ook naar de Upper Calf Creek fall kunnen gaan. Dat is maar een korte wandeling naar een veel minder mooie waterval.De volgende dag gaan we weer dezelfde weg, dus weer richting Bouder en gaan rechts bij het kleine restaurantje de Burr Trail volgen. Deze trail voert onder andere door de Long Canyon waar heel veel foto momenten zijn.Er zijn diverse stops te maken naar een kloof en een trail door de bergen maar alleen al naar de omgeving kijken is de moeite waard.
De asfalt stopt na circa 35 mile en gaat over in goed begaanbare dirt road. Niet veel later staat links een bordje met de tekst: Upper Muley Twist.
Parkeer de auto en neem water, eten en kleding mee en volg de onverharde weg (indien je een AWD of 4WD hebt kan je 2 mile doorrijden) waar al snel de eerste van een 6 tal arches te zien is. De eerste heb je al vanaf de Burr Trail kunnen zien zoals op bovenstaande foto.

Behalve de arches loop je eveneens langs schitterende formaties en na een poos ook door een wat ruimere Slot Canyon . En steeds maar weer mooie kleuren en vormen.

Het is een lange tocht maar is zonder meer een niet te missen attractie als je in of rond Escalante verblijft.

Voor de aan en afvoerroute met auto en te voet moet je een hele dag uittrekken.


Voor de mensen die over AWD of 4WD beschikken zouden een dag later deze autoroute door de long canyon kunnen vervolgen om via de haarspeldbochten op de Notum Bullfrog road te komen waar heel veel mooie Slot Canyon te ontdekken zijn. In een volgend blog, speciaal voor AWD of 4WD kom ik daar op terug.


De volgende dag gaan we de onverharde Hole in the rock road op. De eerste stop is al na een kleine 5 mile als we de auto links parkeren en ons opmaken voor een tocht naar en door de zeer mooie Bighorn Canyon.

De route naar de canyon is al mooi doordat er onderweg mooie formaties te zien zijn.

De juiste routebeschrijving vindt je hier.

De Slot Canyon bestaat uit 2 forks (aftakkingen) Wil je ze beide doen, hetgeen ik zeker aanraad, dan moet je vroeg op weg. Niet alleen door de lengte van de tocht maar vooral voor de vele fotomomenten.
Ook hier in het midden van de canyon, prachtige kleuren en vormen.En zo gaat alweer een mooie dag rond Escalante ten einde en er komt nog meer.
De volgende dag gaan we weer de Hole in the rock road op en na 7 mile parkeren we de auto rechts en aan de andere kant van de weg gaan we naar enkele schitterende Slot Canyon. Te weten Zebra en Tunnel canyon

De Tunnel canyon is zoals het woord het al aangeeft een tunnel met een lengte van ongeveer 30 meter. Doordat er geen zonlicht binnen komt staat deze canyon vrijwel altijd vol met water, koud water. De hoogte varieert uiteraard maar normaal gesproken komt het water je tot aan de knieën. Beide liggen redelijk dicht bij elkaar waardoor je voor deze 2 circa 2 uur nodig hebt om ze te ontdekken.Dat betekend dat er nog tijd over is en die kan je goed doorbrengen in Devils Garden dat enkele mijlen verder langs de HITRR gelegen is.
 

Of de formaties nog zo uitzien als op bovenstaande foto's betwijfel ik omdat het zandsteen is en dus onderhevig is aan erosie. Maar daardoor ontstaan weer andere vormen en die zullen zeker ook mooi zijn. 

En daarmee is er weer een dag voorbij dat je hebt kunnen genieten van de bijzondere natuur die USA, in dit geval Utah, te bieden heeft.

Voor degene met normaal vervoer is er nog een mogelijkheid om versteende bomen te gaan bezichtigen indien er nog tijd is of op de dan van aankomst of vertrek.


Voor ik het vergeet, Ook langs de HW 12 met die mooie formaties, weet je nog? ook daar een enkele Hoodoo te zien.Voor meer informatie, foto's en beschrijvingen verwijs ik naar de volgende sites:

www.zuidwestamerika.com

www.westamerica.nl

www.amerikasbest.eu
Tot zover Escalante met normaal vervoer. Een volgend blog zal gaan over wandelingen waarvoor een AWD of 4WD met hoge bodemvrijheid nodig is.

Mijn andere blogs zijn:

                                                                  over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Wat zijn de bezienswaardigheden vanuit:
Escalante,
Moab
Las Vegas,
Page, 
Hanksville 

Specifieke bestemmingen zijn:

Valley of Fire
Bryce Canyon
Zion NP

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten